برای خرید درار محلی، دلال، دلار یا نمک سبز، باید از سبزیجات تشکیل دهنده و چگونگی تهیه این چاشنی گیلانی مطلع باشید.
غالباً خیار و میوههای ترشمزه در گیلان و شمال کشور، برعکس تمامی نقاط ایران با نمک خورده نمیشوند. در این مناطق جایگزینی به مراتب خوشطعمتر و خوشعطرتر به نام درار وجود دارد. درار (نمک سبز یا دلال در برخی مناطق) علاوه بر این که یک چاشنی خوشمزه است، برعکس نمک فواید زیادی هم دارد. در این مقاله قصد داریم به طور مفصل مراحل تهیه و خواص دلال محلی را مورد بررسی قرار دهیم. به این ترتیب اگر قصد خرید درار را دارید، با آگاهی بیشتری این کار را انجام خواهید داد.
برای مشاهده و خرید محصولات ارگانیک دیگر اعم از مربای اناربوره، اربا دوشاب، عسل محلی، پنیر سیاهمزگی نیز میتوانید در این سایت اقدام کنید.
نمک سبز یا درار محلی چیست؟
نمک سبز یا درار یک نوع چاشنی گیلانی است که از ترکیب سبزیهای معطر محلی تهیه و معمولاً به جای نمک با انواع مواد غذایی (مخصوصاً میوههای ترش) خورده میشود، ازین رو به آن نمک سبز هم میگویند. به دلیل استفاده از سبزیجات مختلف در تهیه این محصول، درار دارای طعمی بسیار خوشمزه و عطری دلپذیر است.
تاریخچه دلال محلی گیلان
از آنجایی که مواد اصلی تشکیلدهنده درار گیاهان وحشی هستند که در اقلیم خاص مناطق جنوب دریای مازندران میرویند، تنها در گیلان و بخشی از مازندران میتوانید از خوردن این چاشنی سبز لذت ببرید. در این مناطق چوچاق و خلواش هم به صورت خودرو موجود است و هم توسط کشاورزان کاشته میشود. اما شرایط رشد مناسب، در مناطق دیگر ایران خیلی مطلوب نیست. زنان گیلانی از دیرباز، متوجه خواص طبی این گیاهان خوش عطر و طعم شدند و از آن برای انواع مواد غذایی، به ویژه درار استفاده میکردند.
خاستگاه نمک سبز گیلان کجاست؟
گیاه چوچاق و خلواش در تمامی مناطق گیلان رشد میکند و هرجا که این دو گیاه چیده میشوند، مطمئناً درار هم وجود خواهد داشت. به طور دقیق نمیتوان خاستگاه اصلی نمک سبز را تعیین کرد. از تالش و غرب گیلان، تا بندرانزلی، رشت و شهرهای شرقی مثل لاهیجان و لنگرود، دلال سبز گیلان را به شیوه مختلف میسابند و به عنوان یک چاشنی شور و خوشمزه استفاده میکنند.
محتویات و مواد اولیه تشکیل دهنده درار محلی
مواد اولیه تشکیل دهنده درار محلی عبارتند از:
- گشنیز: ۳۵۰ گرم
- خلواش: ۲۰۰ گرم
- بو انجیر: ۲۰۰ گرم (استفاده از بو انجیر اختیاری است و برخی از آن استفاده نمیکنند)
- چوچاق: ۱۰۰ گرم
- نعناع: ۱۰۰ گرم
- نمک: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه دلال طبیعی گیلان
تهیه دلار طبیعی بسیار آسان است و تنها به کمی دقت و حوصله نیاز دارد:
- سبزیهای درار شامل نعنا، چوچاق، بو انجیر، خلواش و گشنیز را پاک کنید. هنگام پاک کردن، به جز نعنا که ساقه ضخیمی دارد، ساقه بقیه سبزیجات را دور نریزید، چون ساقه نازکی دارند.
- بعد از پاک کردن سبزیها، چند بار آن را بشویید تا کاملاً تمیز شود.
- سبزی را در آبکش بریزید و اجازه دهید آب آن خارج و کاملا خشک شود. همچنین برای خشک کردن سبزی میتوانید آن را در یک پارچه تمیز بگذارید تا رطوبتش گرفته شود.
- سبزیهای دلار را با استفاده از سبزی خردکن یا غذاساز طوری خرد کنید که ساقه و برگ آن مشخص نباشد و کاملا ریز شود. برای خرد کردن سبزی میتوانید از چرخ گوشت یا آسیاب برقی هم استفاده کنید. البته این روش محلی نیست و شاید طعم درار آن چیزی نباشد که انتظار دارید. برای نتیجه بهتر، باید از یک نوع ظرف سفالی به نام «نمکیار» استفاده کنید و تمام سبزیها را با استفاده از سنگ مخصوصی درونش بسابید.
- هنگام آسیاب کردن سبزیها، کم کم به آن نمک اضافه کنید. به یاد داشته باشید که اگر نمک را دیر اضافه کنید، رنگ دلال سبز تیره خواهد شد. نمک سبب ماندگاری بیشتر و حفظ رنگ سبز میشود.
- از میان سبزیهایی که در بالا اشاره شد، گشنیز، جعفری، سیر تازه و نعنا در همه شهرها موجود است، اما سبزیهای محلی مانند خلواش، بو انجیر و چوچاق به راحتی و در همه جا در دسترس نیستند. بنابراین برای تهیه درار خانگی، در صورت عدم دسترسی به سبزیهای محلی میتوانید فقط از گشنیز و نعناع استفاده کنید.
- اضافه کردن نمک از کپک زدن سبزی دلال جلوگیری کرده و به نگهداری بیشتر آن در یخچال کمک میکند.
- برخی افراد برای تهیه درار ماست، سیر تازه به آن اضافه کنند، البته این موضوع کاملاً اختیاری است و درار بدون سیر را هم میتوانید در ماست بریزید. سیر تازه را به همراه سبزیها چرخ کنید تا طعم خوبی بگیرد. به یاد داشته باشید که با اضافه کردن سیر به درار، دیگر نمیتوانید آن را به همراه میوههای ترش میل کنید.
شیوه نگهداری درار سبز محلی
نگهداری درار سبز محلی بسیار راحت است. بعد از درست شدن دلال باید آن را داخل شیشههایی با درب محکم بریزید. بهتر است یک شیشه کوچک را برای مصرف روزانه در یخچال قرار دهید و بقیه دلار سبز محلی را داخل شیشههای بزرگتر در فریزر بگذارید.
توجه داشته باشید که نگهداری طولانی مدت دلال در یخچال موجب تیره شدن رنگ آن میشود و کیفیت دلال را کاهش میدهد. بنابراین اگر زیاد از درار استفاده نمیکنید، بهتر است آن را در فریزر قرار دهید و هر زمان که لازم داشتید از فریزر خارج کنید.
مدت ماندگاری دلار سبز گیلان
پس از خرید درار سبز گیلان میتوانید آن را برای ماهها در فریزر نگهداری کنید. وجود نمک در دلال از کپک زدنش جلوگیری میکند، اما شاید به مرور زمان سبزی درار کمی خشک و رنگش کمی تیره شود.
تفاوت دلار معطر گیلان با سایر درارها
غالب درارهایی که در مناطق مختلف تهیه میشوند، به جای خلواش و چوچاق از گشنیز و نعناع استفاده میکنند. علاوه براین، مواد دلال را با خرد کن یا آسیاب برقی میسابند. دلار معطر گیلان با مواد محلی مورد نیاز و شیوه کاملاً سنتی آسیاب میشود که این ویژگی در طعم و رنگ و عطر دلال کاملاً مشهود است.
خواص درار محلی گیلان
بیشترین مصرف دلار، همراه با ماست است که طعم بسیار دلپذیری به آن میدهد. از آنجایی که این محصول از لحاظ طب سنتی، طبعی گرم دارد، طبع سرد ماست و یا خیار و … را خنثی میکند و برای سلامتی بدن مؤثر است. به علاوه این محصول باعث تقویت معده میشود و مجاری تنفسی را ضدعفونی میکند. خواص این درار محلی، به سبزیهایی بستگی دارد که در ترکیبش استفاده میشوند. تعدادی از خواص دلال سبز محلی به شکل خلاصه عبارتند از:
- پیشگیری و درمان نفخ معده
- جلوگیری از ترش کردن و رفلاکس معده با کاهش اسید معده
- افزایش تعداد گلبولهای قرمز
- بهبود شادابی پوست و مو
- کاهش فشار خون، قند خون و کلسترول در بدن
- بهبود عملکرد معده و تقویت سیستم گوارشی
درار یا نمک سبز با چه چیزهایی بخوریم؟
پس از خرید درار گیلان این چاشنی خوش عطر و طعم را میتوانید با خیار، دوغ، ماست، پرتقال ترش، سیب ترش، کیوی، آلوچه و چاقاله میل کنید. درار با سکنجبین و کاهو نیز ترکیبی فوقالعاده خوشطعم است.
ترکیب سبزی دلال با ماست
هر چند که معمولاً از یک نوع دلار برای میوهها و ماست استفاده میشود، اما برای تهیه درار ماست میتوانید از ترکیب سبزیجاتی متفاوت نسبت به درار عادی استفاده کنید. در ادامه با مراحل طرز تهیه درار ماست آشنا میشویم.
مواد لازم برای تهیه دلار ماست:
- پونه وحشی یا اوجی: ۱۰۰ گرم
- سوسنبر: ۵۰۰ گرم
- سیر تازه: ۲۵۰ گرم
- جعفری: ۲۵۰ گرم
- نعناع: ۱۰۰ گرم
- گشنیز: ۲۵۰ گرم
- نمک: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
ابتدا باید همانند روش قبل سبزیها را بشویید و خشک کنید. سپس تمام مواد را کاملاً با غذاساز یا چرخ گوشت (یا در حالت ایدهآل با نمکیار) خرد و بعد نمک را به آن اضافه کنید. پس از آماده شدن، میتوانید درار را در فریزر قرار دهید و هر زمان که دوست دارید با ماست مخلوط کنید. فرق درار ماست با درار آلوچه و خیار در اضافه کردن سبزی اوجی یا پونه وحشی به درار ماست است.
درار محلی با گوجه سبز و ماست و پرتقال
برای تهیه درار محلی جهت مصرف با گوجه سبز و میوه از سبزیهای زیر استفاده میشود.
- نعناع: ۲۰۰ گرم
- گشنیز: ۲۰۰ گرم
- خلواش: ۱۰۰ گرم
- چوچاق: ۱۰۰ گرم
ابتدا سبزیها را خوب پاک کرده و کاملاً بشویید. سپس آن را خشک کنید و بوسیله آسیاب برقی بسابید (در شهرهای شمالی آن را در نمکیار میسابند).
اکنون تمام مواد را در یک ظرف گود ریخته و نمک را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. مخلوط آماده را در ظرفی شیشهای دربدار بریزید و در یخچال قرار دهید.
خرید درار محلی مستقیم از گیلان
جهت خرید درار محلی، به راحتی میتوانید آن را از فروشگاه اینترنتی ما سفارش دهید تا با مناسبترین قیمت و سریعترین زمان ممکن برای شما عزیزان ارسال شود.
قیمت دلال محلی طبیعی
قیمت دلار محلی طبیعی با توجه به سطح بالای کیفیت و تولید، بسیار مناسب است. هر شیشه دلال محلی با روش سنتی تهیه میشود و 58000 هزار تومان قیمت دارد.
نوع و نحوه بسته بندی دلال اصل گیلان
دلال اصل گیلان در بطریهای شیشهای محکم با رعایت اصول بهداشتی بستهبندی میشود. برای مصرف روزانه میتوانید مقداری از درار را در ظرف جداگانه قرار دهید و باقی شیشه را در فریزر نگهداری کنید.
وزن با بستهبندی نمک سبز
وزن خالص نمک سبز 290 گرم و با بستهبندی برای هر شیشه 300 گرم است.
آیا نمک سبز محلی گیلان دارای افزودنی و نگهدارنده می باشد؟
نمک سبز محلی گیلان، به شیوه کاملاً سنتی و کلاسیک تهیه میشود. در فرآیند سابیدن و بستهبندی این محصول هیچ ماده افزودنی و نگهدارندهای اضافه نمیشود، چرا که خود نمک به تنهایی بهترین نگهدارنده مواد غذایی است.
نحوه ثبت سفارش درار محلی گیلان
برای خرید دلار به صفحه اصلی وبسایت مراجعه و جهت ثبت نام و مشخصات کامل اقدام کنید. سپس کافیست محصول مورد نظر و تعداد مورد نیاز را انتخاب و با پرداخت آنلاین از طریق یکی از درگاههای بانکی سفارشتان را ثبت کنید. برای مشاوره و راهنمایی بیشتر میتوانید با شماره 09115446217 تماس بگیرید.
پس از خرید دلال طبیعی چگونه به دست مان می رسد؟
برای سرعت در خدماترسانی و رضایتمندی مشتری تمامی سفارشات پس از آمادهسازی و خرید دلال توسط شما، محصول از طریق پست پیشتاز ارسال میشوند.
سوالات متداول خرید دلار محلی گیلان
در ادامه به مرور برخی سوالات متدوال در مورد خرید نمک سبز و قیمت درار خواهیم پرداخت.
قیمت درار محلی گیلان در ازای هر بطری 300 گرمی 58000 هزار تومان است.
سبزیهای معطر استفاده شده برای تهیه ماهی شکم پر گشنیز، نعنا و پونه ساییده شده هستند که تقریباً مواد اصلی دلار را تشکیل میدهند.
تمام محصولات محلی گیلان کاملاً ارگانیک هستند و هیچگونه افزودنی و نگهدارنده ندارند.
پس از خرید درار یا هر محصول دیگری، بلافاصله ارسال به وسیله پست پیشتاز صورت میگیرد. قیمت درار محلی گیلان؟
میشه از دلال برای داخل شکم ماهی استفاده کرد؟
آیا نمک سبز محلی گیلان دارای افزودنی و نگهدارنده می باشد؟
پس از خرید سبزی دلار محلی چگونه به دست مان می رسد؟
سخن پایانی
در این مقاله به چگونگی تهیه و مصرف یکی از خوشمزهترین و پرطرفدارترین چاشنیهای گیلانی پرداختیم. نمک سبز، درار، دلال یا دلار مانند اسمهای متفاوتی که دارد میتواند بسته به سلیقه و فرهنگ، با شیوههای متفاوتی نیز تهیه شود. اگر چه تهیه نمک سبز کار چندان دشواری نیست، اما مواد اصلی تشکیل دهندهاش میتوانند کمیاب باشند. برای رقم زدن بهترین تجربه پیشنهاد میکنیم یا درار را به شیوه سنتی تهیه کنید یا آن را از فروشگاهایی بخرید که از روش سنتی برای تهیه درار استفاده میکنند. برای خرید دلال محلی اصل گیلان به ما عتماد کنید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.